Biografies: Johan Glaswirklich

26 d’abril 2008

Johan Glaswirklich (Viena, 1852-1913) està considerat un dels grans inventors de la història, malgrat que la majoria els seus descobriments són encara avui desconeguts pel gran públic.

Glaswirklich va desenvolupar nombrosos dispositius de mesura d'intensitat de la llum com el lichsehvermögen, considerat un predecessor del fotòmetre, o la linsegesamt, una lent capaç de prendre instantànies fotogràfiques de 360º. El 1901 va començar a treballar en el seu projecte més ambiciós, la linsetatsächlich, que li havia de permetre fotografiar la realitat.

Efectivament, Glaswirklich considerava que la percepció que tenim del nostre entorn es fruit de la interpretació que fa el nostre cervell dels estímuls lluminosos que rep, i que la fotografia, tal com està concebuda, adapta les imatges reals a formes reconeixibles per la nostra ment. Basant-se en la seva teoria de l'ampliació de l'arc visible per radiació, el científic vienès considerava que una lent amb unes característiques electromagnètiques especials juntament amb un suport de plasma on impressionar la captura havia de mostrar les coses tal com eren realment, no tal com la fotografia tradicional les adapta per ser interpretades.

Sembla que Glaswirklich va reixir en les seves investigacions, però no n'ha quedat constància. Es va llevar la vida al seu laboratori, sense deixar anotats als seus diaris el avenços que anava realitzant. Si bé es va aconseguir posar en funcionament el linsetatsächlich, les imatges que mostrava l'aparell no eren res més que una deformació monstruosa de tot allò que copsava. Els científics van arribar a la conclusió que unes ulleres especials encara no desenvolupades havien de permetre visualitzar correctament el resultat. Alguns estudiosos de l'obra de Glaswirklich afirmen, però, que l'il·lustre òptic no va esmentar mai la necessitat d'unes ulleres especials.


Comments

2 Responses to “Biografies: Johan Glaswirklich”
Post a Comment | Comentaris del missatge (Atom)

Molt bona aquesta biografia. Una mica depriment, però és el que hi ha. Mira ara que m'he de renovar el DNI demanaré fotos Glaswirklich (nano t'has passat amb el nom)i els hi diré a la comissari: "mismamente soy tal cual" ;-)

8:57 p. m.
Friks Vaporup ha dit...

Glaswirklich: Glas (vidre) + Wirklich (real). Això dels diccionaris on line és massa temptador quan no saps quins noms posar als personatges :D

Si finalment aportes una foto d'aquestes per renovar el DNI no t'oblidis de fer la corresponent crònica al teu blog; podria ser "desternillante" (pels demés, és clar).

10:46 p. m.