
Alfa omega
10 de desembre 2008

Estacions
15 de novembre 2008




Si estem de sort...
Rehabilitació
11 de novembre 2008

Els veïns també recordaven la mare d’en Joan de Ca l’Esma, la senyora Carmeta, de qui ningú en sabia res des de feia molt. Alguns afirmaven que l'havien vist mirant des de darrera les cortines esgrogueïdes o seient al sofà, impertorbable davant la televisió. Altres deien que la senyora Carmeta feia temps que era morta. Els uns mantenien que el seu fill la tenia tancada a casa i que no la deixava sortir mai, i els altres que qui sap si no havia estat el seu propi fill qui l’havia mort i enterrat al jardí. El cert és que d’algú amb un temperament com el d’en Joan de ca L’Esma no se’n podia esperar res de bo i que la pobra dona, a qui tots recordaven com una persona afable i cordial, d’una forma o altra havia de ser víctima d’aquell corb malgirbat i mirada perversa.
Els veïns, gent bondadosa i de fortes conviccions morals, havien posat en coneixement de les autoritats les seves sospites esperant alguna acció contundent de les forces de l’ordre o de la justícia, però no havien obtingut resposta. Recorden que una senyoreta dels serveis socials va anar un dia a ca l’Esma, però ni va transcendir res d’aquella entrevista ni es va emprendre cap acció en contra del veí sinó que, ben al contrari, diuen que a partir d’aquell dia l’home rebia regularment uns vals que descanviava per menjar al petit supermercat de la cantonada. I això sí que ja era del tot inadmissible, van pensar.
Per tal de treure’n l’entrellat alguns veïns van decidir muntar guàrdia; vigilarien les sortides del fill i n’aprofitarien alguna en que s’hagués deixat la porta que donava al jardí oberta per entrar a la casa i escorcollar-la de dalt a baix. Alguns pensaven trobar-hi la mare enclaustrada i mig consumida, però la majoria es decantaven per indicis, probablement insignificants però reveladors, d’un crim terrible.
L’ocasió es va presentar ben aviat i tres veïns alertats per la sentinella -la senyora Maria Antònia, que vivia al carrer paral·lel però el seu jardí donava al darrera de ca l’Esma- van saltar la tanca de filferro. Després d’examinar minuciosament el jardí i no observar-hi cap rastre de terra remoguda van pujar al pis. El primer d’ells, un home de certa edat i sense família coneguda, va empènyer la porta tot dient “hola, bon dia”, en un to que intentava ser més tranquil·litzador que desafiant. En aquell moment es va sentir un fort tret i la cara del veí va saltar pels aires feta miques. Els altres dos van fugir cames ajudeu-me mentre la vella cridava “així n‘aprendràs, cabró!”
Es comenta per el veïnat que tant bon punt el jutge de guàrdia va haver ordenat l'aixecament del cadàver, en Joan es va plantar davant la dependenta del súper: “què teniu que vagi bé per a les taques de sang?” li va etzibar amb veu clara i contundent.
Commemorant
06 de novembre 2008
I Had No Intentions
3000
05 de novembre 2008
Això demostra que, poc o molt, encara hi ha cert interès per a la literatura -ni que sigui de baix nivell - i que queda prou gent a qui agrada llegir històries. Gent sensible i receptiva, que no estan navegant a la recerca de temes escabrosos i que sap passar de llarg, amb elegància i criteri, de la típica entradeta morbosa.
És clar que la llista de termes de recerca emprats per arribar a aquest blog l'encapçala, de lluny, el "calvo cabeza vagina". Però això segur que no hi té res a veure. Seguríssim, vaja.
Trobada de Fotoblocaires
31 d’octubre 2008
La veritat és que, personalment, m'hi vaig trobar molt bé, se'm va fer curt i em vaig quedar amb ganes de retrobar-me ben aviat amb tota aquesta penya de frikis de la fotografia (ep, que és broma). I com que la família també s'ho va passar molt bé, podem anunciar que, tots plegats, ja estem a punt per a la següent.



Aquí les fotos de la trobada que va fer en Jausmil. Si busqueu en trobareu més ;-)
Decepció
27 d’octubre 2008

El que havia de ser la meva gran oportunitat ha passat sense pena ni glòria, només un altre instant intranscendent que s'esvairà amb la boira del matí. Les expectatives no s'han complert i em sento decebut i contrariat, però no puc culpar-ne a ningú; no vaig preveure una alternativa -allò que en diuen un pla B- i vaig confiar cegament, imprudentment, en la força del destí. Ara que tot segueix igual que abans em maleeixo per la meva ingenuïtat i no entenc com vaig poder pensar que un simple bes ho transformaria tot.
Potser només és que ara estic furiós i no penso amb claredat. Aniré a raucar una estona sobre els nenúfars de l'estany i després m'adormiré al cau. Qui sap; potser ella no era un princesa de veritat.
Translations
06 d’octubre 2008
Traductor de català de google -> Spanish translator google
El català és un idioma -> Spanish is a language
Parlants de català -> Spanish speakers
Escric en català -> I write in English
Jo parlo en català -> I speak in English
Parlo en català -> Spoken in Spanish
Com podeu veure, el traductor es resisteix amb una tossuderia encomiable a retornar la paraula "catalan" i la substitueix sistemàticament per spanish o english, segons els casos. Quin problema deu tenir amb aquest mot? Quan ja em començava a témer que l'autor de la traducció devia ser un irreductible signant del Manifiesto m'he adonat que català de merda ho traduïa per Spanish fucking. I aquí sí que ja m'ha descol·locat del tot.
Edito: He repetit les proves i algunes de les traduccions ja les han arreglat. Val a dir que vaig estar enviant correccions amb l'opció Suggereix una opció millor, però no sé si és que m'ha fet cas o és que ho estan repassant de motu propio. Seguirem informant...
Ofertes
09 de setembre 2008

Si hem de posar un anunci a la secció de classificats d'un diari hem de ser breus i concisos. No val anar-se'n per les branques. Cal fer un exercici de síntesi, despullar el missatge de tot allò que no és essencial i deixar-hi només els mots necessaris, aquells que identifiquen de manera més precisa el producte o servei que oferim.
Que la dona sigui fumadora, en aquests temps de persecució impacable d'aquest vici tan perniciós, és una qualitat que cal destacar en tant que essencial. Al cap i a la fi, no és el mateix que ens vigili la casa una dona fumadora que una no fumadora. I posar-ho per escrit, sense embuts, és la millor manera d'evitar equívocs posteriors:
- Han entrat a robar, diu? I on eren vostès?
- Havíem sortit a comprar tabac. Que ja vam avisar, eh!
(anunci aparegut al setmanari gratuït Reclam)
Retorn, espero
01 de setembre 2008
Així doncs començo aquest nou curs fent propòsit d'esmena i dedicar més temps al blog. De moment, però, deixo per aquí alguns bitxos de mostra, que no sigui dit que no he fet ni brot en tot aquest temps.







Es fa el que es pot
01 de juny 2008
La recuperació en gran mesura del nivell d'aigua habitual de l'embassament s'ha atribuït unànimement a les copioses pluges de les últimes setmanes, que han fet augmentar significativament el cabal del riu Ter. Com sol passar sempre, aquestes simplificacions tendeixen a ignorar les petites aportacions d'aigua que, si bé considerades individualment semblen no tenir gaire transcendència, valorades globalment han pogut ser prou importants com per ser tingudes en compte.
Entre aquestes petites aportacions d'aigua hi ha la meva. Efectivament, durant tot el període de sequera no he dubtat a omplir la banyera diàriament fins al capdamunt, tirar la cadena del water completament encara que només hi llencés un cigarret i rentar-me les dents i afaitar-me amb l'aixeta oberta a la màxima pressió. No he escatimat ni una gota per rentar la roba ni els plats, ni he fet arreglar l'aixeta que degota des del novembre. I tot això ho he fet amb coneixement de causa, sabent que l'aigua que -aparentment- malbaratava alimentava el cabal del riu Ter i ajudava a pal·liar la set de les comarques costaneres. Puc afirmar amb orgull que a l'embassament de Sau, a disposició de qui ho necessiti, hi ha uns quants metres cúbics d'aigua de bona qualitat aportats solidàriament per mi i la meva família. Però vaja, no cal que me'n doneu les gràcies.
(Encara no he pogut anar a Sau; us deixo un parell de fotos del Ter al seu pas per Torelló)


La Fricantina Parva
05 de maig 2008

La fricantina, de fet, s'hauria de considerar l'única espècie de papallona. Si bé durant segles s'ha considerat que les erugues es transformaven en papallones per mitjà de la metamorfosi que es produeix dins el capoll que teixeix la mateixa eruga, se sap avui en dia que són les fricantines les que envaeixen el capoll, devoren l'eruga - això fa augmentar extraordinàriament la seva mida - i finalment abandonen al capoll, donant la impressió que l'antic habitant s'ha metamorfosejat. Segons l'espècie devorada, la fricantina pot adoptar diverses mides, formes i colors.
Per als científics que han investigat el cicle biològic de la Fricantina Parva, la tan estesa creença de que un ésser tant repugnant com una eruga es pogués transformar en una bellíssima papallona només es pot explicar per les reminiscències de pensament màgic que encara conserva la nostra cultura des de temps ancestrals.
Els zhuōdīngs
30 d’abril 2008

A la fàbrica Zhuāng-jù de la regió de Jù-rén-yù, a la Xina, es produeix una gran quantitat de roba per a infants destinada sobretot a l'exportació, però també disposa d'un taller de confecció específic per al consum local. I és que els habitants de Jù-rén-yù, els zhuōdīngs, són extremadament alts, podent arribar perfectament als tres metres i mig d'alçada a l'edat adulta. Quan neixen, els zhuōdīngs ja superen amb escreix el metre de llargària. No hi ha dubte de que es tracta de veritables gegants.
Tot i que no és habitual, algunes vegades els operaris encarregats de preparar les caixes s'equivoquen i algunes peces destinades als zhuōdīngs van a parar al munts de roba preparats per a l'exportació. D'aquesta manera és com arriben a occident aquestes talles enormes.
Així doncs, si compreu una peça etiquetada per a nens d'un any amb el text "Made in China" i en emprovar-li us adoneu que li queda molt gran, no la tornéssiu pas a la botiga pensant que ha estat un error en l'etiquetatge o que el vostre nen és molt menut. Ans al contrari, guardeu-la curosament fins que li quedi bé, amb la certesa de que es tracta d'una de les rares peces de la fàbrica Zhuāng-jù destinada a nadons gegants.
AnswerPost 1.0, el primer generador de respostes per a blogs
29 d’abril 2008

AnswerPost és capaç d'enviar respostes al blog que ha contractat el servei de forma totalment autònoma, segons una sèrie de paràmetres que s'estableixen al panell de configuració. Així, és possible establir la demora i freqüència de les respostes, el to del missatge (en una escala variable que va de "molt amable" a "molt agressiu"), les fórmules de salutació i acomiadament, nivell de familiaritat, smileys preferits... També disposa d'una extensa base de dades de frases estàndards (des dels clàssics "M'ha agradat molt el teu post" o "Coincideixo totalment amb el teu punt de vista" fins als més agosarats "Sorprenent a l'ensems que quotidià" o "Màgic, tendre i brutal. Enhorabona"). Les respostes es poden programar per actuar de forma sensible al contingut: per exemple, pot citar la primera frase del segon paràgraf per mostrar-s'hi d'acord i la darrera frase del tercer paràgraf per mostrar-s'hi en desacord. En futures versions està previst que el sistema sigui capaç de formular argumentacions simples, una característica que el faria indetectable entre la resta de posts i respostes.
Boires també informa que AnswerPost es presentarà en dues versions: la Single, que envia respostes al propi blog utilitzant diferents nicks, i la versió Premium, capaç d'enviar respostes també a entrades d'altres blogs. "El funcionament es molt senzill" ens explica el directiu "n'hi ha prou d'accedir a un blog, afegir l'entrada desitjada a la nostra base de dades per mitjà d'un menú contextual, escollir el nick que volem utilitzar-hi i establir el to de les respostes que hi volem trametre; AnswerPost pot ser extremadament amable o un perfecte cretí només desplaçant la slider bar provista a tal efecte". Els avantatges són clars, segons l'executiu: "Un cop programat fa la feina per nosaltres ¿qui no està cansat d'intentar sempre ser enginyós en les respostes? AnswerPost és brillant i no fa faltes d'ortografia!".
De totes formes, a Forcea estan convençuts que la versió bàsica serà la de més sortida, almenys en un primer moment: "sabem que hi ha molts bloggers angoixats per la manca de feedback a les seves bitàcoles", afirma Boires, " i AnswerPost assegura un flux constant de comentaris, no importa si l'entrada tracta de física quàntica, del que hem esmorzat o com en som de desgraciats".
Tot i que Forcea Software encara no ha fet públic els preus de les diferents versions ni la data definitiva de llançament, els seus responsables ens confirmen que les comandes es multipliquen a mesura que es van coneixent més detalls de la potència i versatilitat del seu sistema. "N'hi haurà per a tothom, no patiu", afirma un somrient Boires. Així ho esperem!
Biografies: Johan Glaswirklich
26 d’abril 2008
Glaswirklich va desenvolupar nombrosos dispositius de mesura d'intensitat de la llum com el lichsehvermögen, considerat un predecessor del fotòmetre, o la linsegesamt, una lent capaç de prendre instantànies fotogràfiques de 360º. El 1901 va començar a treballar en el seu projecte més ambiciós, la linsetatsächlich, que li havia de permetre fotografiar la realitat.
Efectivament, Glaswirklich considerava que la percepció que tenim del nostre entorn es fruit de la interpretació que fa el nostre cervell dels estímuls lluminosos que rep, i que la fotografia, tal com està concebuda, adapta les imatges reals a formes reconeixibles per la nostra ment. Basant-se en la seva teoria de l'ampliació de l'arc visible per radiació, el científic vienès considerava que una lent amb unes característiques electromagnètiques especials juntament amb un suport de plasma on impressionar la captura havia de mostrar les coses tal com eren realment, no tal com la fotografia tradicional les adapta per ser interpretades.
Sembla que Glaswirklich va reixir en les seves investigacions, però no n'ha quedat constància. Es va llevar la vida al seu laboratori, sense deixar anotats als seus diaris el avenços que anava realitzant. Si bé es va aconseguir posar en funcionament el linsetatsächlich, les imatges que mostrava l'aparell no eren res més que una deformació monstruosa de tot allò que copsava. Els científics van arribar a la conclusió que unes ulleres especials encara no desenvolupades havien de permetre visualitzar correctament el resultat. Alguns estudiosos de l'obra de Glaswirklich afirmen, però, que l'il·lustre òptic no va esmentar mai la necessitat d'unes ulleres especials.

Totes les muntanyes tenen nom
19 d’abril 2008

- Pare, com es diu aquella muntanya?
- Cabrera.
- I aquella?
- Aquella és el Puig de la Creu del Rabadà.
- I aquella de més cap allà?
- Em sembla que es diu Montcau.
- I la del costat?
- No ho sé.
- Potser no té nom!
- Totes les muntanyes tenen nom, però és molt difícil saber-los tots.
- I qui els posa els noms a les muntanyes?
- No ho sé, potser el primer que la veu o el pagès que hi viu més a prop.
- I no podria ser que s'haguessin descuidat de posar-li nom a alguna muntanya d'aquestes?
- Em sembla que no.
- I com es diu aquesta d'aquí?
- És un turó molt petit. Potser no té nom.
- Com ha de ser d'alta una muntanya perquè li posin nom?
- No ho sé. Una mica alta, suposo.
- Pare, i aquella altra d'allà que té tres pics, li han posat un nom a cada pic?
- Segurament.
- Si els pics estan molt junts també els posen noms diferents?
- Qui sap.
- I que hi pot haver noms de muntanyes repetits?
- És difícil.
- Però si un senyor veu una muntanya i li posa un nom i després un altre senyor la veu i es pensa que és el primer que la veu i li posa un altre nom, com saben qui la vist primer?
- Em penso que això no passa.
- Pare, que...
- Si no calles et foto una hòstia!
El far. Capítol 5
06 d’abril 2008
Ve de El far. Capítol 4

Aquella petita bestiola, còpia exacta en miniatura de la seva mare, va esdevenir de seguida l'alegria de la casa. Era molt intel·ligent, desperta i afectuosa. La seva capacitat per la parla es va desenvolupar prematurament, abans que qualsevol nadó diguem 'normal', i això ens va permetre establir una comunicació molt sincera i natural
També va començar molt aviat a donar mostres d'un comportament singular, propi segurament de la seva espècie. No sortia mai de l'apartament ni es deixava veure per ningú. Si rebíem alguna visita saltava a un prestatge i es quedava allà immòbil imitant un peluix fins que tornàvem a estar sols. Només menjava herba fresca i peix. Com la seva mare, li agradava estar sola, però al mateix temps era una excel·lent conversadora. Es podia passar hores a la finestra mirant el bocí de mar que s'esquitllava entre xemeneies i la roba estesa dels terrats.
Una altra de les seves grans aficions era la lectura. Cada setmana em feia una llista de llibres que havia de comprar o buscar a la biblioteca, on hi incloïa sobretot novel·la - especialment franceses del XIX - però també poesia i assaig. Molts vespres els llegíem junts i comentàvem les il·lustracions. Ja tenia tretze anys quan el seu encàrrec setmanal, format per Phares Majeurs de l´Arc Atlantique de Plisson, Les Phares d'Alí Maroc, Los Faros Australes de Lupiano i Australian lighthouses de John Noble, em va fer sospitar que alguna cosa començava a canviar dins seu.
No em vaig equivocar, i aviat ens vam trobar estudiant acuradament centenars d'illes del món buscant la més apropiada, segons unes normes preestablertes molt precises que només ella coneixia. Quan per fi vam trobar la seva illa es va passar setmanes posseïda per un estat d'excitació incontrolable, buscant més informació i encarregant-se dels preparatius per a la marxa. La crida interior de la seva naturalesa solitària l'empenyia als confins de la terra al mateix temps que a mi m'enfosava en el desconsol més profund.
Salpàrem del port de Barcelona un matí lluminós de primavera, amb dues maletes atrotinades, un paraigües i un gran bagul condicionat per ocultar
Aquest ha estat el relat de la meva història. No he pretès avorrir-vos amb detalls que molts jutjareu intranscendents i d'altres, potser, immorals. Tampoc ha estat la meva intenció despertar la vostra compassió: ¿perquè hauria de narrar ara, després de tant temps, una història tan inversemblant que qualsevol persona assenyada només pot atribuir a la meva imaginació malaltissa? No, si m'adreço a vosaltres, viatgers solitaris, faroners, aventurers, navegants agosarats i ornitòlegs australs, a vosaltres que visiteu continents remots i trepitgeu illes que creieu desertes, és només per dir-vos que, si fent camí per mars llunyans trobeu un dia la meva Laia, sapigueu escoltar-la, citeu Proust, Baudelaire i Flaubert, feu-la riure, parleu-li de vaixells, fars i vents. Digueu-li que em sento molt sol sense ella. I deixeu-li, si pot ser, un paraigües per a les nits de tempesta.
FI
El far. Capítol 4
05 d’abril 2008
Ve de El far: capítol 3

Després d'aquella nit la nostra relació va canviar. Ella es mostrava freda i distant, i alguns dies no es presentava a la cita. Vaig imaginar que potser el seu comportament es devia als canvis hormonals propis del seu estat i vaig procurar no molestar-la. Fins que un matí plujós, proper ja el dia de la meva marxa de l'illa, la vaig anar a buscar. Em va costar hores trobar-la.
- T'he estat buscant. Sembla que
- Estic bé.
- Segur?
- Nosaltres tenim una forma de reproducció molt peculiar, Andreu. No pateixis per mi - va ser la seva única resposta. Es va asseure al meu costat i em va donar la mà. Ens quedàrem allà en silenci entomant la pluja fins fer-se fosc. Ella s'espolsava l'aigua de tant en tant, batent tot el seu cos des del morro a la punta de la cua.
El dia de la meva marxa no vaig aconseguir trobar
Següent capítol: LAIA
El far. Capítol 3
04 d’abril 2008
Ve de El far: capítol 2

- Perquè ets tan solitari? - em va preguntar un dia.
- No ho sé. Ja de petit era d'aquells nens a qui agrada jugar sol. Tampoc vaig tenir nòvies ni amics amb qui sortir de jove. Ara, que tu també ets molt solitària.
- Si, és cert. M’agraden la companyia i a conversa pausada, però hi ha una força incontrolable dins meu que em fa allunyar-me de tot. És com un desig de pau extrema. O potser només és una necessitat instintiva, qui sap.
- Llavors som molt semblants, perquè jo també sento aquesta crida de la naturalesa que em llança a la soledat.
Me la vaig quedar mirant mentre es gratava la panxa blanquinosa amb una mà. Semblava un peluix.
- He de tornar al far, que se'm farà fosc pel camí. Fins demà.
- Si, fins demà. Bona nit.
Aquell dia em vaig adonar que m'hi trobava bé al seu costat, que hi havia certa complicitat, que la trobava a faltar els dies en que una tempesta em retenia al far. Qui m'havia de dir que en una illa apartada, a milers de milles de qualsevol ésser humà, és on descobriria l'amistat.
En una altra de les visites parlàvem de vaixells i veles. Semblava tota una experta però jo, naturalment, no vaig gosar preguntar com havia adquirit tots aquells coneixements. Tot i la lleugeresa del tema em va semblar que estava intranquil·la, que bellugava el cap i voltejava les orelles punxegudes amb molta més freqüència que de costum.
- Que et passa res? - li vaig dir sobtadament, interrompent el seu acurat anàlisi dels avantatges de les quilles abatibles. Em va respondre després d'un breu silenci:
- Veuràs, fa dies que t'he de demanar una cosa.
- I de què es tracta?
- És sobre... bé... no sé per on començar. Recordes aquell dia que parlàvem de com sentim una crida de la natura que ens fa allunyar dels altres?
- Si, ho recordo. Em sembla que és la primera cosa que descobrírem que teníem en comú, abans que la passió pels vaixells i el mar i les nits estrellades i...
- És que a vegades, no sempre, però també passa, que la crida de la natura funciona al revés. Que necessitem... bé, ja saps, algú molt a prop...
- Ah, ja t'entenc, si. Però en aquesta illa no hi ha cap més...
Em vaig aturar. Ella havia abaixat el morro però em mirava fixament, interrogant-me amb les celles. Vaig comprendre de seguida el que em proposava.
Següent capítol: L'ADÉU
El far. Capítol 2
02 d’abril 2008
Ve de El far: capítol 1

En un matí inusualment assolellat, poques setmanes després de la meva arribada, vaig decidir intentar la travessa des del final del camí de l'est fins a la platja del sud, on començava el camí del far. Val a dir que els dos camins no sols no estaven units, sinó que recórrer aquella distància era la travessa més llarga que es podia fer a l'illa atenent que, si la comparem a un triangle rectangle, la distància entre els dos extrems dels camins equivalia a la hipotenusa. Em vaig preparar la motxilla amb menjar per a tot el dia, una manta, aigua en abundància i vaig emprendre la marxa.
La baixada pel camí de l'est era una passejada agradable, amb un pendent constant sobre roques polides i prats d'herba fina. Al final del caminet, sense ni aturar-me, vaig girar cap el sud, en direcció a un petit bosc al rabeig del mar. Allà els arbres eren més alts i atapeïts que els de l'oest i hi avançava amb certa dificultat. De sobte vaig sentir un so de branques trepitjades. Gairebé sense temps per sobreposar-me de l'ensurt em vaig trobar davant la criatura més extraordinària que he vist mai.
- Què... què ets tu?
Aquell estrany ésser em mirava de fit a fit. Devia fer un metre i setanta centímetres d'alçada, i tenia la forma i les faccions d’un enorme rosegador. El pelatge d'un marró vermellós i la cua eren com d'esquirol, potser el morro menys prominent. Però encara no s'havien acabat les sorpreses.
- Visc aquí - em va respondre. Havia d'estar somiant. Sense saber què dir ni què fer, em vaig quedar allà immòbil observant aquella criatura impossible. Ella també m'observava, però com que tenia els ulls molt separats havia d'anar girant el cap a un banda i a l'altra per mirar-me.
- Tu ets el faroner, oi que si?
Sense respondre, confús i desconcertat, vaig girar cua cap al far. Durant tota la tarda no vaig parar de donar-hi voltes i aquella nit gairebé no vaig poder aclucar l'ull.
L’endemà ben de matinada ja marxava pel caminet de l'est amb un qüestionari a la butxaca que havia estat preparant per no deixar-me cap dubte sense resposta. No em va costar gens trobar de nou la bèstia parladora - més aviat em va semblar que m'estava esperant - i un cop la vaig tenir al davant vaig desplegar parsimoniosament el full on havia anotat i numerat degudament de l'u al 56 totes les preguntes.
- Primer: com és que parles català? - vaig deixar anar intentant donar a la meva veu un to neutre, com si es tractés d'una entrevista de feina. La criatura no es va immutar:
- Què té de dolent?
- No té res de dolent, però aquesta és una illa remota molt lluny de Catalunya.
- Tu també hi ets.
Era cert. Segurament no havia plantejat bé la qüestió. Vaig passar a la següent.
- Segon: de què t'alimentes?
- De faroners en pots estar segur que no - va contestar ràpidament, emetent un so raríssim que vaig interpretar com a un somriure. No anàvem bé.
- Tercer...
Vaig seguir així fins a la desena pregunta, quan em vaig adonar definitivament que no hi havia res a fer: la bestiola era molt llesta i s'escapolia amb habilitat de totes les respostes que em poguessin donar alguna informació. Semblava, això si, que era l'única habitant de l'illa.
- Ja no em vols preguntar res més? - va dir-me amb to de veu entre burleta i compassiu. Vaig repassar amunt i avall les preguntes que restaven i no en vaig trobar cap d'adient en aquelles circumstàncies.
- Doncs a mi si que m'agradaria fer-te'n una.
- Digues - vaig dir finalment derrotat.
- Com et dius?
Avergonyit i enfadat amb mi mateix per no haver pensat en fer aquella pregunta tan simple, tan elemental en les normes de cortesia, vaig respondre abaixant el cap:
-
- Jo
Següent capítol: PARAULES
El far. Capítol 1
31 de març 2008

Sigui com sigui, poso a la disposició de tot el públic en general el contingut complet del manuscrit excepte el nom del remitent, per raons òbvies. Per facilitar-ne la lectura m’he permès la llicència de dividir-lo en capítols que aniré publicant successivament. De la resta no n’he tocat ni una coma.
CAPÍTOL 1: L'ILLA
A la meva arribada a la Comandància de Marina de Puerto Aysén el capità Ramosillo m’abraçà efusivament, desatenent el protocol. El vell capità, per qui sentia un gran afecte després d'haver servit sota les seves ordres durant dos anys a bord del mercant San Juan del Salvamento, em va comunicar que arribava massa aviat i que em reservaria una habitació a l'Hotel Plaza, a l'espera del dia assenyalat per prendre possessió del meu càrrec. També em va fer saber que el far que m'havia estat assignat en realitat era automàtic, que feia molts anys que estava deshabitat i que la meva missió principal seria la de recopilar informació sobre l'abundant colònia d'aus marines que poblaven l'illa. Hauria de fotografiar els ocells, observar les nidacions i omplir diàriament uns formularis que em serien lliurats degudament abans de la meva marxa. "Trate bien a los pajarracos", em digué rient, "serán su única compañía durante el próximo año".
Un cop solucionats uns petits problemes burocràtics d'últim moment, el dia 7 de gener a les 6 en punt del matí la fragata General Granero que m'havia de portar a l'illa deixava a popa la badia de Puerto Chacabuco i s'endinsava en les gèlides aigües del Pacífic Sud. Des del pont, i sota l'atenta mirada dels mariners burletes que imitaven el grallar d'ocells cada cop que em veien, observava el pas plàcid dels núvols platejats sobre l'horitzó, ignorant els extraordinaris successos que s'aproximaven i que havien de canviar per sempre la meva vida.
La fragata va trigar encara tres dies en fondejar l'illa. Era més gran del que m'havia imaginat. Al nord, uns altíssims penya-segats coronats pel far trencaven les ones que s'hi estavellaven amb violència, mentre al sud s'hi estenia una platja de sorra gruixuda i grisenca. Entre un punt i l'altre, en un llarg pla inclinat semblant a un vaixell enfonsant-se per la proa, milers d'aus marines cobrien les roques esmolades.
Em vaig quedar observant les maniobres dels mariners, carregant farcells al bot fins a la platja i d'allà fins al far. Finalment va arribar el meu torn i vaig ser desembarcat a la platja, amb les meves dues maletes atrotinades i un paraigües que havia comprat en una escala a Montevideo no sabia ben bé per què. Vaig enfilar la pujada al far per un caminet colgat d'herbes, però encara no havia fet uns centenars de metres que va aturar-me un grallar estrany. En girar-me vaig sentir el riure dels mariners que remaven allunyant-se de l'illa; un d'ells s'havia posat dret al bot i seguia grallant mentre em feia adéu amb la mà.
El camí ascendia fins al far en pendents que tant aviat eren suaus com abruptes, creuant boscos d'arbres rabassuts i vinclats pel vent, prats diminuts i rocams inhòspits que algú havia reblit feia molt temps. Durant tot el recorregut tenia el far al davant, com si el seu emplaçament hagués estat triat més per servir de guia al caminant de l'illa que als vaixells que passaven discretament a moltes milles de distància.
La meva nova llar era una estructura troncocònica de maons vermells rematada per una garita de ferro, amb una casa-habitació blanca de dimensions molt reduïdes adossada a l'est. Al mig de l'única estança els mariners hi havien amuntegat totes les caixes i farcells. A la meva dreta, rere una porta minúscula, una escala de cargol ascendia fins a la garita.
El far es trobava al punt més elevat de l'illa. Des d'allà podia dominar tota la terra ferma que m'envoltava, des de la platja als penya-segats atapeïts d'aus que no paraven de xisclar i cap a l'est, on un altre caminet que tot just ara descobria menava al mar en un pendent suau esquitxat d'uns arbusts tan secs que el vent només aconseguia fer-los vibrar. Però malgrat la placidesa d’aquell paisatge no va ser fins que vaig veure la fragata salpar que vaig sentir sadollat, per fi, el meu desig de desemparança i soledat absoluts.
Següent capítol: EL CAMÍ DE L'EST
Els Compassos Màgics
16 de març 2008








La versió completa a Photoblog.
Saviesa
02 de març 2008
En Jaume era un belluguet i un animalot, així que quan al matí l’avi Frederic se l’emportava a passeig la tieta patia que no se li escapés de la mà i engegués a córrer.
- Mira Jaume - li deia a cau d’orella abans de sortir de casa – l’avi és molt vell i no s’hi veu gaire. Tu agafa’l ben fort i vigila que no vingui un cotxe i ens l’atropelli.
D’aquesta manera sortien tots dos de casa agafats de la mà, l’avi procurant que no se li escapés el dimoniet i el nen, amb els guants, la gorra, la bufanda i l’abric cordat fins al coll, investit d’una responsabilitat ineludible envers aquell vell amb ulleres i caminar vacil·lant.
L’estratagema va funcionar durant anys i sembla que l’avi Frederic no va sospitar mai res:
- Cada vegada que hem de travessar un carrer – deia - se m’arrapa com una paparra i només fa que mirar a banda i banda que no vingui cap cotxe. ¡No havia vist mai un nen tan acollonit!
Col·laboració en el 42è joc literari en homenatge a Mercè Rodoreda
06 de febrer 2008
Som una seixantena els blogs que col·laborem en aquesta iniciativa, entre els quals s'han repartit fragments de textos inventats per l'organitzador del joc, i uns altres que pertanyen a La plaça del diamant. Qui vulgui participar haurà de descobrir una quantitat determinada de fragments. Podreu trobar les instruccions en aquesta entrada. Animeu-vos a participar, també hi ha premis, com ara lots de llibres o diccionaris.
Aquest és el fragment que em correspon:
«El malson acudí com cada nit, tossut, amb una perseverança malaltissa, i fins i tot diria que més cruel que mai, enfadat pel fràgil intent de despistar-lo. La situació és desesperant i, a poc a poc, em minva la moral.»
A l'atac!
21 de gener 2008

PD: Seguint amb el meu pla maquiavèl·lic per apoderar-me del món (¿?) la pròxima fita hauria de ser una llibreria virtual tipus Anobii, però no en trobo cap on no hagi d'entrar manualment tots els llibres en català. Si en coneixeu alguna ja m'ho fareu saber...
Xarop per a la tos
16 de gener 2008

Em ressegueix els plecs de pell del baix ventre. Resignat, intento concentrar-me en el tacte de la seva mà, ara tèbia, recorrent-me dolçament. Sento cada un dels seus moviments i la seva respiració profunda i l'aire càlid i humit al meu clatell. Sento que m'estima i em desitja, i que no vull decebre-la, però no aconsegueixo deslliurar-me de tots els maldecaps que se m'amunteguen al cervell. Per uns moments noto excitació, tan fràgil i indecisa que s'apaga amb un inoportú estossec de la petita que dorm a l'habitació del costat. Intento allargar la meva mà cap a les seves cuixes mentre intensifico els esforços per no pensar en la feina, amb tanta energia que l'únic que aconsegueixo és posar-me més nerviós. De moment encara juga amb els pèls púbics, però sé que en qualsevol moment allargarà la mà oberta i només trobarà un tros de carn flàccida com la que ens hem descongelat per sopar. Estic perdut.
Quan la nena es posa a plorar i ella se'n hi en va corrents llençant-me els llençols al damunt respiro alleujat, i no és fins que em vull posar bé el pijama arrugat que noto sota els pantalons una esplèndida, grandiosa, exuberant erecció.
···
No sé perquè em costa tant dormir. Potser és perquè m'hi escarrasso tant intentant-ho que em poso nerviosa. O potser es perquè estic sola al llit. No, no és cert: ell també hi és. No sé com he pogut pensar que estava sola si l'escolto respirar al meu costat. Per uns moments em sento culpable i em giro cap a ell per abraçar-lo, però finalment només m'hi acosto procurant acoblar-me a la seva posició.
No es mou, però sé que tampoc dorm. Gairebé instintivament esmunyo la mà per sota el seu pijama, com buscant aixopluc. Té la pell molt suau, sempre ha estat així. La recorro una estona amb la mà estesa per copsar-ne el plecs amb la punta dels dits, fins al pit. M'hi arrambo una mica més buscant escalfor, fins a tocar el seu clatell amb el nas. Li fa una olor estranya que em recorda el xarop per a la tos que es pren la petita. És en aquest moment, no sé perquè, que em pregunto quan vaig començar a deixar d'estimar-lo. Quan noto que les llàgrimes em pugen als ulls respiro profundament per amagar els sanglots.
Ara, amb la mà tan a prop del seu cor, em sento com si l'estigués traint. L'allunyo ràpidament en direcció al seu ventre flàccid i m'hi entretinc una estona, intentant recordar com n’era de ters abans. Busco desesperadament una relació entre aquesta massa inestable sota la meva mà i aquest amor que agonitza, però m'espanto en no trobar-la i travesso els pantalons del pijama buscant aixopluc, encara. M'adono que ha estat un error i que ell pot interpretar com a desig la meva fugida, però ja és massa tard. Ja és massa tard per a tot. Estem perduts.
La petita comença a plorar i me'n hi vaig corrents. La trobo asseguda al llit, amb llàgrimes que li regalimen per les galtes. Ja entre els meus braços, fràgil i tendra, li parlo a cau d'orella per consolar-la; "no ploris, que despertaràs el pare".
Monstres tendres
05 de gener 2008



Ja fa temps vaig dedicar a un conte a una d'aquestes bestioles entranyables de Patricia Piccinini, a qui vaig batejar com a Krootza. Avui uns quants més.
